Op welke leeftijd mag je beginnen met rijlessen nemen?

Vroeger moest iedereen tot zijn of haar achttiende verjaardag wachten voordat zij mochten beginnen met rijlessen nemen. Tegenwoordig is dit anders. Je mag nu namelijk al met 16,5 jaar beginnen met autorijlessen. Het is ook mogelijk om al vanaf je zeventiende op te gaan voor je rijbewijs.

Hierdoor kan je op deze leeftijd al in het bezit zijn van je rijbewijs. Deze verandering is een bewuste keuzen van de overheid om de verkeersveiligheid in Nederland onder jonge bestuurders te verbeteren. Het programma dat dit mogelijk maakt heet 2toDrive. In dit artikel gaan we je hier meer over vertellen.

Wil je een rijles volgen in Almere? Bekijk dan: https://lesseninalmere.nl/

Eerste keer rijles met 16 jaar

auto sleutelsOp het moment dat je 16 bent geworden mag je vanaf nu al beginnen aan je theorie examen voor het rijbewijs B. Een half jaar later mag je ook al je eerste rijles gaan nemen. Je kunt dan rustig aan je rijlessen inplannen want opgaan voor het praktijkexamen bij het CBR mag namelijk pas nadat je 17 jaar bent geworden.

Pas vanaf dat moment kan je een rijexamen inplannen en ben je dus ook in staat om je rijbewijs te halen. Mits je het praktijkexamen succesvol aflegt natuurlijk. Je kan dan op je zeventiende al het rijbewijs in bezit hebben. Wel mag je dan nog niet alleen autorijden. Van deze regel komt de naam 2toDrive. Wat in het Nederlands twee om te rijden betekent.

Autorijden wanneer je nog geen 18 bent

Jongeren die hun rijbewijs al op hun zeventiende hebben gehaald mogen autorijden. Zij mogen dit echter nog niet alleen doen. Er moet namelijk een begeleider naast hun zitten. Dit kan je vader of moeder zijn of een ander familielid. Deze personen kunnen zich inschrijven als begeleider op de website van 2toDrive.

Vervolgens mogen zij naast je zitten in de auto en jij kunt dan legaal rondrijden. In de ogen van de overheid is deze periode extra tijd waarin de jonge bestuurder nog met een begeleider ervaring op kan doen. Zij zullen dus nog niet alleen de weg op mogen gaan. Dit mag pas wanneer je daadwerkelijk 18 jaar bent geworden.

Bezoek https://rijschoolutrecht.net

Autorijschool Utrecht
Surinamestraat 14
3531 KL Utrecht