De kenteken checks worden steeds populairder en niet zonder reden

Een auto kopen is voor veel mensen toch een emotionele beslissing. Natuurlijk heeft een auto primair als doel om ja van punt A naar punt B te brengen. Maar er komt meer bij kijken. Veel mensen brengen dagelijks toch de nodige uurtjes door in de auto en dan mag de auto ook wel een beetje mooi zijn en wat luxe aan boord hebben. Maar is die auto wel goed?

Voordat je de koop doet, wil je alles wat er maar mogelijk is weten over de specifieke auto. Er zijn online kenteken checks uit te voeren waarmee je inzicht krijgt in deze zaken, bijvoorbeeld hier. Zeker niet iedereen is hiermee bekend, maar het is toch wel aan te raden als je een tweedehands auto gaat aanschaffen!

Kloppen de kilometerstanden?

Wanneer een auto minder kilometers heeft gelopen, is deze meer waard. Vroeger was het een truck van malafide handelaren om de kilometerstanden terug te draaien. Ze kregen zo een stuk meer geld voor de auto. In feite is dit natuurlijk gewoon misleiding. Deze dingen komen nu amper nog voor met Nederlandse auto. Bij ge√Įmporteerde auto’s is het vaak een ander verhaal.

Een auto behoudt, zolang deze in Nederland geregistreerd staat, namelijk altijd hetzelfde kenteken. Via dit kenteken wordt allerlei informatie digitaal bijgehouden bij het RDW. Hierdoor kun je nu online niet alleen de algemene gegevens van de auto opzoeken, maar ook specifiekere informatie zoals: alle RDW gegevens, de APK historie, de eigenaren historie, de kilometertellerstand, waarde & kosten en of er op dit kenteken een WOK melding geregistreerd staat. Zo weet je precies of de auto helemaal klopt.

Zoals we al aangaven is het bij import auto’s een iets ander verhaal. De data vanuit het andere land is namelijk niet bij de RDW bekend. Hier zit dus een mogelijkheid voor een malafide handelaar om te sjoemelen. Het wil overigens zeker niet zeggen dat iedere import auto mee gesjoemeld is, maar het is wel belangrijk om dit in gedachten te houden.